Om UPPLEVELSEBURKEN

Vad är Upplevelseburken och varför gör den en så nyfiken?
Många familjer vill komma ut i naturen mer, men behöver kanske en liten knuff. Upplevelseburken hjälper er att ta steget, klivet eller glädjesprånget ut i naturen tillsammans med familjen och uppleva nya äventyr!

Upptäck er kommun
Uppdragen, som finns i Upplevelseburken, visar er till nya platser och intilliggande naturområden i kommunen där ni bor (eller för den kommun som ni nu väljer att köpa Upplevelseburken anpassad för). Spännande äventyr och ställen ni kanske aldrig tidigare besökt väntar runt knuten.

Stark gemenskap – stark familj
Att upptäcka nya saker och klara utmaningar tillsammans gör att ni har roligare som familj. Här finns inga måsten. Upptäckarlust och nyfikenhet hjälper er igenom uppdragen och alla vinner frisk luft, en starkare kropp och knopp och mer tid tillsammans.

 

Så här kommer man igång med Upplevelseburken: 

Skriv på det högtidliga Familjeavtalet
Innan ni börjar ta era uppdrag, se till att alla i familjen har läst och förstått Familjeavtalet. Låt sedan alla i familjen skriva på det. Förnamn räcker. En ”kråka” funkar såklart också.

Dra ett uppdrag några dagar i förväg
Ska ni till exempel göra uppdraget på lördagen, så dra lappen redan på torsdagen. Då har ni gott om tid att förbereda matsäck och packning och samla fakta som hjälper er att lösa utmaningen.

Våra uppdrag innehåller:
Alla våra uppdrag är tydligt kategoriserade i olika färger beroende på typ av uppdrag (vår/sommar/höst- eller vinteruppdrag). De har strukturen enligt nedan.
Rubrik – En klurig rubrik ofta med en humoristisk tvist
Uppdraget: Innehåller en uppgift som ni uppmanas att lösa och då upptäcka något tillsammans. Uppdragen kan ibland kräva förberedelser.
Att ta med: Kan till exempel vara bra att ha med sig en lupp och en bok om träd, vilket kan lånas på biblioteket. (Vi uppmanar aldrig till inköp av kostsamma produkter. Vårt mål är att så många som möjligt skall kunna ta sig an våra uppdrag.)
Att fundera över: Här ger vi er något att fundera över kring själva uppdraget. En reflektion, något att diskutera eller att prata om i familjen. Här finns inga rätt eller fel utan det är den nivå ni själv väljer att lägga er på som gäller.

Packa matsäck och utrustning
Så där varannan timme brukar det kurra i magen när man är ute i naturen. Därför är det väldigt viktigt att alltid ha med något att äta, oavsett om det står på lappen eller inte – och glöm inte något att dricka. Saker som en bra fickkniv, sittunderlag, varma och torra extrakläder, toapapper, muggar, plåster, mobiltelefon, kamera och en påse för skräp är andra bra saker att ha med.

Gör det som står på lappen
”Oj, det här låter krångligt, vi tar en ny lapp”. Stopp. Nix. Byt inte lapp bara för att ni inte tycker det låter kul eller för att ni inte riktigt vet hur man gör. Ta reda på det! Kanske är det just det som är utmaningen? Ge heller inte upp bara för lite regn och rusk, klä er efter väder och se till att ha så roligt som möjligt. Vem kan hitta den största vattenpölen att hoppa i?

Utförda uppdrag
Tips! Sätt in alla utförda uppdragslappar i en pärm med några dagboksanteckningar och en bild. Kanske något att ta fram varje år inför nyårslöftena?

Vad händer när lapparna tagit slut?
Är lapparna slut? Bra jobbat, vilken härligt nyfiken familj! Nya, spännande uppdrag finns snart att köpa på upplevelseburken.se

 

Kommentarer inaktiverade.